Beeldende en audiovisuele kunsten

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Lessentabel (onder voorbehoud)
Basisvorming Aantal lestijden
  3de jaar 4de jaar
Levensbeschouwing 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 4 4
Frans 2 2
Engels 2 2
Geschiedenis  1 1
Aardrijkskunde 1 1
Wiskunde 3 3
Natuurwetenschappen 2 1
Semestervak 1 1
Specifieke vorming Aantal lestijden
Toegepaste wiskunde 1 -
Specifieke vorming 11 13
Totaal 32 32

Basisvorming

In beide leerjaren van de studierichting wordt tijdens een semestervak (1 lesuur per week) ingezet op vakintegratie van een aantal sleutelcompetenties:

  • 3de jaar:
    • Burgerschap (identiteit – diversiteit – communicatie)
    • ICT&media
  • 4de jaar:
    • Financiële geletterdheid
    • STEM-integratie – computationeel denken – onderzoekscompetenties – zin voor initiatief
  • De sleutelcompetenties Burgerschap (democratie – participatie) wordt geïntegreerd in het vak geschiedenis.
  • De sleutelcompetenties Burgerschap (duurzaamheid) wordt geïntegreerd in het vak aardrijkskunde.

Specifieke vorming

In de beeldende en audiovisuele kunsten werken we in 4 ateliers: audiovisueel atelier, digitaal atelier, manueel atelier en cross-over atelier. De kennis over kunst, compositie, kleur, vorm, lijn, technieken, materialen,… zijn het uitgangspunt van alle lessen en koppelen we aan een creatief proces.

KUNSTINITIATIE begeleidt je in je beeldtaal doorheen de vakken van de beeldende vorming. Verschillende kunstvormen, kunststromingen, culturen, technieken, materialen en beeldende aspecten worden onderzocht binnen hun historische kader. Trends uit het heden, verleden en een blik op de toekomst zullen je inspireren.

IN HET AUDIOVISUEEL ATELIER leer je hoe een tekening of collage tot leven kan komen. De lens is in dit atelier nooit ver weg want je maakt eigen beeldmateriaal in de vorm van foto en film. Computers en smartphones zijn onmisbaar. Want grafische programma’s en apps maken van jouw materiaal echte kunstwerken.

TIJDENS HET MANUEEL  ATELIER steek je letterlijk de handen uit de mouwen. Onderzoek en experiment zijn even belangrijk als het artistiek eindproduct. Voel en veeg, kneed en knip, spat en kleef. Klei, verf, houtskool, inkt, flexibele en niet flexibele materialen zoeken hun weg in jouw creatief en uitvoerend proces. Experiment en techniek gaan hier hand in hand vanuit een twee- of driedimensionaal vertrekpunt.

IN HET DIGITAAL ATELIER maak je kennis met grafische programma’s.  Digitaal tekenen, lay-outs, illustraties, beeldenmanipulaties, zijn maar enkele voorbeelden van de oneindige mogelijkheden binnen dit atelier. Je start bij de basis maar je zal al snel zien hoever de creativiteit in de digitale wereld kan gaan.

IN HET CROSS-OVER ATELIER komen wekelijks alle vakken samen in uitdagende projecten. In kleine groepjes ga je aan de slag met uiteenlopende opdrachten, onderzoeksvragen en probleemstellingen. Er bestaat geen probleem zonder oplossing, dat is ons uitgangspunt. Wie komt er het meest inventief uit de hoek? Duidelijk communiceren, samenwerken, zelfstandig voorbereiden en plannen,  jezelf en anderen evalueren zijn vaardigheden waarin we je graag helpen groeien.

Heb je een uitgesproken talent, of heb je een onderdeel van de leerstof waar je in moet bijbenen?  Dan is dit atelier een uitgelezen kans om je daarop toe te leggen.

Een boeiende tentoonstelling, een inspirerende wandeling of een bezoek aan een plaatselijk bedrijf staan ook op het programma.