Modespecialisatie en trendstudie

Algemeen

Lessentabel

Aantal uren

Levensbeschouwing

2

Project Algemene Vakken (PAV)

6

Engels

2

Lichamelijke opvoeding

2

Trendstudie en styling

3

Modestudie en vormgeving

7

Toegepaste informatica

2

Toegepaste economie 2

Moderealisatie

8

Stage

1

Inhoud van de vakken

Trendstudie en styling

Je bestudeert de modetrends en de modische aspecten. Kleur en stijl zijn hiervoor belangrijk. Je leert hoe je een klant kunt adviseren bij de samenstelling van een volledige gelegenheidscreatie.

Vormgeving en toegepaste informatica

Het met de hand tekenen van de patronen wordt uitgebreid met het tekenen met de computer. Het professionele Lectra Systeem is één van de gebruikte programma’s.

Moderealisatie

Haute couture modellen worden ontleed en zelf ontworpen. De studie van de verschillende drapeertechnieken wordt verder uitgewerkt. Uiteraard moet je ook de klant kunnen adviseren bij de keuze van het model en het bepalen van de gebruikte materialen. De afwerkingstechnieken worden bestudeerd en deels vastgelegd met de computer. Tijdens een projectweek ga je exclusieve modellen van couturiers bestuderen en uitwerken.

Stage

In voorbereiding op de bedrijfswereld leer je verantwoordelijkheidszin en organisatievermogen ontwikkelen en een goede teamspirit opbouwen.  Deze ervaring kan je verder bekwamen tijdens de stage en bij het uitwerken van je geïntegreerde proef.

Toekomstmogelijkheden

Directe tewerkstelling

Het volgen van dit zevende specialisatiejaar zal uiteraard een positieve weerslag hebben op je tewerkstelling. Je kunt ook zelfstandig kleermaakster of kleermaker worden.

Verder studeren?

Met het behaalde diploma secundair onderwijs kun je studies aanvatten in het hoger onderwijs, zoals:

  • regentaat
  • kleuterleidster/kleuterleider
  • modeontwerper
  • graduaat confectie
  • een specialisatiejaar in het TSO, bijvoorbeeld creatie en patroonontwerpen
  • etalagist